Morgen is vandaag

Een bijdrage van Jan-Willem Kok – Directeur POSG

Met trots heb ik het eerste exemplaar van het boek Morgen is Vandaag in ontvangst genomen van Joan Hoexum. Joan, een voormalig professional van POSG, leerde ik kennen tijdens een van onze voorlichtingssessies over contractovername bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Spontaan, open en vol van het doel dat zij nastreefde om door middel van Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) de verbinding te leggen tussen de veranderende rol van de ambtenaar en de wijze waarop die meer grip krijgt op deze verandering. Dat dit zou resulteren in een boek wist ik toen nog niet. Ik was dan ook blij verrast door de uitnodiging om het eerste exemplaar in ontvangst te nemen.

Zeer vereerd, maar ook een moment om eens terug te kijken of ik zelf NLP inzet. Voor zover ik het nu kan overzien keert het steeds terug bij belangrijke keuzes die ik maak. In mijn werk, tijdens de studie, maar ook mijn sportieve carrière. Steeds weer word ik uitgedaagd om er het beste van te maken. Hoe creëer ik keuzemogelijkheden waardoor ik een goed resultaat kan behalen. Dit lijkt vaak de voornaamste drijfveer. Winnen met sporten, de hoogst mogelijke opleiding afmaken en natuurlijk een hoge positie nastreven op het werk. Het gaat er natuurlijk om dat dat resultaat vanuit een juiste krachtige basis komt waardoor je meer voldoening, vrijheid en geluk ervaart bij het behaalde resultaat.

In mijn professionele loopbaan kwam NLP in zicht toen ik geconfronteerd werd met de negatieve energie die vrijkomt rond het beëindigen van arbeidsovereenkomsten en aanstellingen. Altijd met een onbevredigend resultaat, zeker in geval van een juridische interventie. De werkgever is teleurgesteld omdat het teveel tijd en geld kost en de werknemer is teleurgesteld omdat hij zijn baan kwijt is. Op het moment dat ik in de publieke sector had ervaren dat dit met behulp van NLP op een positieve wijze opgelost kan worden, heb ik dit omarmd. Heel veel voldoening haal ik uit het werk wanneer ik de belangen van de organisatie en die van de medewerker parallel kan laten lopen. Deze werkwijze heb ik samen met gelijkgestemden ontwikkeld tot een geaccepteerd instrument van contractovername; het Mobiliteitsdienstverband. Tot verdieping op het gebied van NLP is het nog niet gekomen. Daarvoor is het boek van Joan de eerste stap.

Het boek van Joan past perfect in het huidige tijdsgewricht. Organisaties veranderen in snel tempo, waarbij de doelen van de organisatie en het individu uiteen dreigen te lopen. Deze beweging wordt ingegeven door een snel veranderende wereld waarbij het essentieel is in te spelen op de continu toenemende complexiteit van de ontwikkelingen in de samenleving. Het boek geeft op zeer toegankelijke wijze inzicht in hoe je NLP kunt inzetten om uit de bijrijdersstoel te blijven. Het verschaft je de lenigheid om professionele autonomie te behouden en eigenaar te worden van je leven en je loopbaan. Het helpt antwoord te geven op vragen als ‘Waar wil ik van en waar wil ik voor leven?’, ‘Wat bezielt me en wat drijft me?’ en ‘Waar wil ik professioneel meester van zijn?’ Zo creëer je ruimte en vrijheid waarmee er een verantwoordelijkheid ontstaat om er het beste van te maken, zelf de regie te nemen en geluk in je werk te ervaren.

Meer weten?
Neem gerust contact met mij op via jkok@posg.nl. Ik praat graag met u verder!